Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

"Στη διαπασών"-Βασίλης Παπαθεοδώρου - Βιβλιοπαρουσιάσεις....

Οι πρώτες βιβλιοπαρουσιάσεις που μου έστειλαν το Σαββατοκύριακο οι μαθητές και οι  μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου για το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου "Στη διαπασών".

Τίτλος: Στη διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης 
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων:256

Στο νεανικό βιβλίο «Στη διαπασών» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, περιγράφεται η ζωή ενός έφηβου, ο οποίος βιώνει διάφορες καταστάσεις, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ηλικίας του.
Ο Θανάσης  λοιπόν, είναι ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι, που πηγαίνει Τρίτη γυμνασίου, ζει με την μαμά του, την αδερφή του και τον πατριό του, αφού ο βιολογικός του πατέρας δεν γνωρίζει την ύπαρξη του. Ο έφηβος, μισεί το σχολείο, τον πατέρα, τους συμμαθητές του και τσακώνεται με όλους. Ακόμη, είναι ρατσιστής, και δεν αποδέχεται τίποτα ξένο και διαφορετικό. Είναι εγωιστής, ευαίσθητος και χωρίς αληθινούς φίλους.
Αυτό που του δίνει δύναμη, ενέργεια και τον βοηθάει να προχωρήσει στην ζωή του, είναι η ροκ μουσική. Ο Θανάσης , βάζει καθημερινά την μουσική στη διαπασών ακούγοντας τα ροκ συγκροτήματα, που των ωθούν στην βία και στην αγριότητα. Δύναμη του δίνει και το κορίτσι του, η Λουΐζα, την οποία, ενώ την αγαπάει, την διώχνει μακριά του. Έτσι λοιπόν κλίνεται στον εαυτό του, με αποτέλεσμα να γίνεται αυτοκαταστροφικός.
Ο λόγος του κειμένου είναι άμεσος  και μας βάζει στην θέση του πρωταγωνιστή. Μέσα από το μυθιστόρημα μπαίνουμε στην ψυχολογία του εφήβου και καταλαβαίνουμε την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του. Έτσι πολλές φορές παίρνουμε το μέρος του και ταυτιζόμαστε με αυτόν.
Το νεανικό αυτό βιβλίο, περνάει διάφορα σημαντικά μηνύματα στους εφήβους, και τους διδάσκει την ζωή και τα αποτελέσματα της. Τα πιο ωραία και αληθινά κομμάτια είναι όταν ο Θανάσης  μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για τα προβλήματα και για τις χαρές του.
Κατά την γνώμη μου, το βιβλίο πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσουν οι έφηβοι, διότι θα ταυτιστούν με αυτό. Τέλος μπορεί να διαβαστεί και από μεγαλύτερους, οι οποίοι  θα  αναπολήσουν τα μαθητικά τους χρόνια και θα βοηθηθούν  στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους.   


Βαλανιδά  Ιωάννα  Γ΄1

Τίτλος: Στη Διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος  έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 253

Στο βιβλίο «Στη Διαπασών» περιγράφεται η ζωή ενός έφηβου αγοριού, ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του και οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων του. Πρωτοεκδόθηκε το 2009. Επομένως, θίγει σημαντικά θέματα που αφορούν τη σημερινή κοινωνία.
Ο τίτλος του βιβλίου «Στη Διαπασών» σχετίζεται με τη συνήθεια του ήρωα να ακούει δυνατά μουσική, κάτι που τον χαλαρώνει από την πίεση της καθημερινότητας.
Ο Θανάσης είναι ένα έφηβος, έχει δύο αδέρφια με τα οποία δεν έχει καλές σχέσεις και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο οικογενειακό του περιβάλλον. Έτσι, μεγαλώνοντας δεν γνώρισε την αγάπη και την οικογενειακή ζεστασιά αλλά τη βία. Ως αποτέλεσμα αδυνατεί να δείξει αγάπη και καλοσύνη. Το γεγονός αυτό τον ωθεί σε κακές παρέες και μετά από πολλές περιπέτειες, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες, μαθαίνει να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που τον πληγώνουν. Έτσι, αρχίζει να τρέφει συναισθήματα αγάπης για τους άλλους και να επιθυμεί το καλό τους.
Το βιβλίο θίγει διαχρονικά θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη μεταστροφή της τύχης στη ζωή των ανθρώπων, αφού όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ακόμα τονίζει την επίδραση που έχει στην οικογένεια ο χωρισμός δύο γονέων και η βία στην ανατροφή των παιδιών. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θίγει είναι και η εφηβεία, η οποία μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα των παιδιών και να τα οδηγήσει σε κακές παρέες. Επιπλέον, τονίζεται πως η ρατσιστική συμπεριφορά είναι λανθασμένη και πως οι επιπτώσεις που έχει στους ανθρώπους μπορούν να τους οδηγήσουν σε απρόβλεπτες ενέργειες. Τέλος, γίνεται φανερή η δύναμη της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου και ειδικότερα στη ζωή ενός εφήβου.
Το βιβλίο αυτό μου άρεσε και θα το πρότεινα σε παιδιά να το διαβάσουν διότι:
1.     Είναι αξιοπρόσεχτο το γεγονός ότι ο τίτλος κάθε κεφαλαίου είναι η ονομασία ενός τραγουδιού.
2.     Μιλάει για έναν έφηβο, οπότε τα παιδιά μπορούν σχετικά εύκολα να μπουν στη θέση του.
3.     Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και  κοντά στη γλώσσα των νέων, γιατί ο ίδιος ο ήρωας αφηγείται τη ζωή του.

  
                                                                                       Ελένη Δημητρακοπούλου Γ΄2


Τίτλος: Στη Διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος  έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 253
Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος «Στη διαπασών» είναι ο Θανάσης, ένας αυταρχικός νέος τον οποίο δεν τον νοιάζει απολύτως τίποτα και όλα όσα κάνει όσο άσχημα και αν είναι τα βρίσκει σωστά. Επίσης, του αρέσει τόσο πολύ η μουσική που παρασύρεται και κάνει τρέλες. Όμως δεν μπορεί να καταλάβει πως αυτό που τον κάνει να νιώθει ζωντανό στην πραγματικότητα τον “σκοτώνει”. Επιπλέον, επειδή η ζωή είναι ένας τροχός και οι τροχοί γυρίζουν, πώς θα αντιδράσει ο Θανάσης, όταν όλα στην ζωή του θα πάνε από το κακό στο χειρότερο και τι ρόλο θα παίξει μια κοπέλα από το Γυμνάσιο στην αλλαγή του; Στο μυθιστόρημα υπάρχει πλούσιο λεξιλόγιο και ο διάλογος σε συνδυασμό με την αφήγηση σε α΄ πρόσωπο δίνει ζωντάνια στο μυθιστόρημα. Στο μυθιστόρημα μου άρεσε το γεγονός ότι ο συγγραφέας, όταν το έγραφε μπήκε μέσα στο μυαλό ενός εφήβου και έτσι ήξερε τι έπρεπε να γράψει. Ένα πρόβλημα που θίγει (το μυθιστόρημα) είναι οι  πράξεις και οι αντιδράσεις των εφήβων σε διάφορα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, ρατσισμός κ.ά.).
                                                                                ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Γ1


 Τίτλος: Στη διαπασών

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης


Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων:256

   Στο βιβλίο «Στη διαπασών» περιγράφεται η ζωή του Θανάση, ενός εφήβου που ζει στα Καμίνια. Εκδόθηκε πρώτη φορά το 2009 και εξελίσσεται την ίδια περίοδο.
  Ο ήρωας αφηγείται την ζωή του: πώς περνάει τον χρόνο του, τι κάνει για να διασκεδάσει με τους φίλους του, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του και μέσα απ' όλα αυτά εκφράζει βαθειά τα συναισθήματά του. Το αξιοθαύμαστο μέσα σ' αυτό το βιβλίο είναι πως κάθε κεφάλαιο έχει ένα τραγούδι για τίτλο, το οποίο συνδέεται στενά κάθε φορά με τον ήρωα, αφού και ο ίδιος λατρεύει τη μουσική.
  Τα κυριότερα θέματα που θίγονται είναι ο ρατσισμός και ο εκφοβισμός. Έτσι, το βιβλίο περνάει στους αναγνώστες μια σειρά αντιρατσιστικών μηνυμάτων. Ο λόγος του κειμένου είναι απλός, κατανοητός και εκφράζει την καθημερινότητα των εφήβων.
  Αυτό που με κάνει να προτείνω αυτό το βιβλίο και σε άλλους είναι ο τρόπος έκφρασης του ήρωα, καθώς και η σύγκριση του εαυτού του και της κατάστασης που βρίσκεται κάθε φορά με κάποια τραγούδια.
                                                                                                          Ζωή Πατούνα Γ'3

Τίτλος: Στη διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων:256
Στο βιβλίο «Στη διαπασών» περιγράφεται η ζωή ενός εφήβου, του Θανάση. Το βιβλίο ονομάζεται «στη διαπασών», γιατί μας μιλάει για έναν έφηβο που αγαπάει πάρα πολύ τη μουσική και την ακούει στη... διαπασών.
Η κάθε ενότητα έχει συνδυαστεί με ένα τραγούδι. Τα θέματα που θίγονται είναι κυρίως το bulling και η ψυχολογία ενός παιδιού στην εφηβεία.
Η γλώσσα θα έλεγα ότι είναι απλή, χωρίς ιδιαίτερες σύνθετες λέξεις και μοιάζει αρκετά με τη προφορική. Σε πολλά σημεία «συναντούμε» τη γλώσσα των εφήβων. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι πως ο συγγραφέας έχει μπει απόλυτα στην ψυχολογία των εφήβων και σίγουρα θα το πρότεινα και σε άλλους να το διαβάσουν. Το μόνο σημείο που δεν μου άρεσε είναι το τέλος που η μητέρα του Θανάση πεθαίνει κι έτσι συνεχίζει ουσιαστικά να μεγαλώνει μόνος του. Το θετικό, όμως, είναι ότι ο ίδιος έχει αλλάξει!
                                                                                                            Τάσος Ζ. Γ΄2


Τίτλος: Στη διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου 
Εικονογράφηση: Αντώνης Αγγελάκης

Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 253

               Στο βιβλίο «Στη διαπασών», περιγράφεται η ζωή ενός εφήβου αγοριού, του Θανάση ο οποίος περνάει δύσκολες στιγμές καθώς και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
               Ο ήρωας, απεχθάνεται πολλά πράγματα. Μισεί το σχολείο, τους ξένους, εκνευρίζεται με τα αδέρφια του, τους καθηγητές του και τον πατριό του γιατί αυτός δέρνει πολύ και τον ίδιο και την μητέρα του. Λόγο της κατάστασης που επικρατεί μέσα στο σπίτι του, δεν αντέχει να ζει πλέον εκεί, δεν έχει πολλούς φίλους, προτιμάει την βία και εμπλέκεται σε ρατσιστικές οργανώσεις.
               Το μόνο που του αρέσει είναι ή μουσική. Η μουσική είναι η αγάπη του γιατί του δίνει ρυθμό. Ιδιαίτερα η άγρια μουσική, που τον παρακινεί σε βίαιες πράξεις. Κάθε κεφάλαιο έχει τον τίτλο ενός τραγουδιού το οποίο συνδυάζεται με τις πράξεις και τα συναισθήματα του Θανάση.
                Στο βιβλίο αυτό με τις περιγραφές που κάνει ο συγγραφέας καθώς και με τον άμεσο λόγο που χρησιμοποιεί, μας βάζει στη θέση του πρωταγωνιστή. Μας προβληματίζει και μας κάνει να σκεφτούμε πως θα νιώθαμε ή πως θα αντιδρούσαμε εμείς στη θέση του ήρωα.
                Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και θεωρώ ότι αξίζει να το διαβάσετε κι εσείς. Μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα παρουσιάζεται το ποσό δύσκολη είναι η εφηβεία μερικών παιδιών και πώς μέσα από αυτή μπορεί να επηρεαστεί και ή συμπεριφορά τους. Το βιβλίο αυτό θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.

                                                                                        Αγγελική Καπράλου  Γ2



Τίτλος: Στη Διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος  έκδοσης: 2009

Αριθμός σελίδων: 253
Στο βιβλίο «Στη διαπασών» περιγράφεται η ζωή ενός παιδιού του Θανάση ο οποίος εκνευρίζεται συχνά με πολλά πράγματα. Του αρέσει η δυνατή μουσική. Συχνά παραφέρεται και κάνει πράγματα που μετανιώνει. Σε μια φάση της ζωής του βιώνει κάποιες αλλαγές που τον ευαισθητοποιούν κατά κάποιο τρόπο και τον κάνουν να σκέπτεται, να νιώθει, και να πράττει διαφορετικά, με περισσότερη λογική.
Είναι ένα μυθιστόρημα του οποίου το περιεχόμενο απευθύνεται σε εφήβους. Με τον απλό και κατανοητό του λόγο θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των εφήβων που αντιμετωπίζουν αλλαγές στη ζωή τους και να τους δώσει να καταλάβουν πως στην ζωή εμφανίζονται αλλαγές για να μας κάνουν δυνατότερους και όλα στο τέλος θα περάσουν με λίγη υπομονή.

Αξίζει κανείς να το διαβάσει, επειδή ο συγγραφέας περιγράφει την ψυχολογία ενός εφήβου τόσο πειστικά όσο θα την περιέγραφε κάποιος έφηβος.                                                                                                                                                   Μαρία Α. Γ΄1            


Τίτλος: Στη Διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος  έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 253
     
Το βιβλίο «Στη Διαπασών» μας παρουσιάζει ένα παιδί, τον Θανάση, μαζί με άλλους δυο κολλητούς του φίλους, τον Τάσο και τον Παντελή. Αυτά τα παιδιά κάνουν τα χειρότερα πράγματα. Θυμώνουν με όλους τους ανθρώπους του κοινωνικού περιβάλλοντός τους, χτυπούν παιδιά και τα φωτογραφίζουν γδυτά. Ακόμη και ο Θανάσης έχει νεύρα και τσακώνεται με τον πατριό του. Αυτός και οι φίλοι του έχουν τυφλωθεί από τα νεύρα της εφηβείας και δεν ξέρουν τι κάνουν και τους φταίνε όλα. Βεβαία, δεν λείπουν και τα ερωτικά ….      
     Το βιβλίο «Στη Διαπασών» μιλά για τους ανθρώπους που βλέπουν τους εαυτούς τους τέλειους, ενώ οι άλλοι πιστεύουν το αντίθετο.
Το κάθε κεφάλαιο συνδυάζεται με εκλεκτά κομμάτια μουσικής, τα οποία μπορούν να μας παρουσιάσουν κάποιο ενδιαφέρον.
     Τέλος, το βιβλίο αυτό το προτείνω για τους μαθητές του λυκείου, γιατί είναι μέσα στην εφηβεία και πρέπει να δουν κάποια στιγμή την σωστή πλευρά της ζωής.

                                                                                                Περικλής Αργύρης
                                                                                                        Τάξη Γ΄1
Τίτλος: Στη διαπασών
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων:256

Το  βιβλίο “Στη διαπασών” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, γιατί θίγει διάφορα θέματα της καθημερινής  ζωής πολλών εφήβων. Ήρωας του βιβλίου είναι ο Θανάσης, ένας έφηβος γεμάτος μίσος. Μισεί τον πατριό του που χτυπάει αυτόν και την μητέρα του, όπως μισεί και το σχολείο, στο οποίο έχει μείνει ήδη δύο φορές στην ίδια τάξη. Εκφοβίζει τους συμμαθητές του και μισεί τους ξένους γιατί παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων. Λατρεύει τη μουσική και κυρίως την άγρια η οποία μαζί με τον θυμό του τον οδηγεί σε πράξεις βίας. Το βιβλίο αυτό δεν αφήνει  αδιάφορο τον αναγνώστη, αντίθετα τον προβληματίζει για τα προβλήματα των εφήβων.
                                                                                                Ζωιτάκης Α. Γ΄2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου